wtorek, 21 kwietnia 2015

Domowa granola kokosowo - orzechowa. Bezzbożowa.




Bezglutenowa, bez zbożowa domowa granola w pysznej  wersji orzechowo - kokosowej. Z dodatkiem siemienia lnianego i babki płesznik to prawdziwa bomba błonnikowa. Można ją  jeść z mlekiem (rewelacyjnie smakuje z mlekiem orzechowym) lub  jogurtem, posypywać sałatki.Z dodatkiem owoców będzie zdrowym i smacznym posiłkiem.


Składniki:
400 g mieszanki orzechów (np: włoskie, laskowe, płatki migdałowe, nerkowce)
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki babki płesznik
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
3 łyżki miodu
1/3 szklanki soku jabłkowego
100 g  wiórków kokosowych
    Do dużej miski wsyp wszystkie składniki i  dokładnie wymieszaj. Granolę wysyp na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na ok. 30-40 minut. Co 10 minut mieszaj łopatką, aby granola się nie przypaliła. Wystudzoną umieść w szczelnym słoiku.

    Smacznego :)

    5 komentarzy:

    1. uwielbiam domową granolę, ale u mnie szybko znika! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Granola. Najlepsze rzecz na świecie <3 Tylko w mojej jest często jeszcze trzy/cztery rodzaje płatków :D Śniadanie dające tyle energii. Myślę, że Twoją wersją fajnie by się połączyły suszone owoce :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Czy do tej granoli mogę dodać np. 2 szklanki płatków owsianych i ile miodu wtedy dodać, z pół szklanki? Pozdrawiam serdecznie

      OdpowiedzUsuń