Wiosenna sałatka z jajkiem w klimacie wielkanocnym. Lekka, odżywcza i bardzo smaczna.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. mieszanych sałat
1/2 jabłka
1 garść kiełków rzodkiewki
4-5 rzodkiewek
1 marchew
2 jajka
3 łyżki octu
dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko pokrój w półplasterki, rzodkiewkę w plastry.
Do miski wrzuć sałatę, kiełki, marchew, jabłko i rzodkiewkę. Dodaj przygotowany dressing i wymieszaj.
Sałatę ułóż na talerzach.
W garnku zagotuj ok. 1 litra wody, dodaj ocet. Jajko wbij do filiżanki i
wlej na gotująca wodę z octem. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 minut.
Jajko wyjmij delikatnie łyżka cedzakową, odsącz z wody i ułóż na
sałacie. Posyp świeżo zmielona sola i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz