piątek, 3 kwietnia 2015

Wiosenna sałatka z jajkiem

Wiosenna sałatka z jajkiem w klimacie wielkanocnym. Lekka, odżywcza i bardzo smaczna. 

SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 op. mieszanych sałat
1/2 jabłka
1 garść kiełków rzodkiewki
4-5 rzodkiewek
1 marchew
2 jajka
3 łyżki octu

dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszaj.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, jabłko pokrój w półplasterki, rzodkiewkę w plastry.
Do miski wrzuć sałatę, kiełki, marchew, jabłko i rzodkiewkę. Dodaj przygotowany dressing i wymieszaj.
Sałatę ułóż na talerzach.
W garnku zagotuj ok. 1 litra wody, dodaj ocet. Jajko wbij do filiżanki i wlej na gotująca wodę z octem. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 minut. Jajko wyjmij delikatnie łyżka cedzakową, odsącz z wody i ułóż na sałacie. Posyp świeżo zmielona sola i pieprzem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz