czwartek, 23 kwietnia 2015

Zupa krem z cukinii



Dietetyczna zupa krem z cukinii - zupa która jest stałym gościem u mnie w domu w przeróżnych wersjach: jako zupa "kubkowa" do popicia, z dodatkiem mleka kokosowego, z kaszą jaglaną, bezglutenowymi grzankami, czerwonym ryżem...We wszystkich wersjach po prostu przepyszna. Niskokaloryczna, lekka, zdrowa i smaczna. Musicie koniecznie spróbować!

SKŁADNIKI na 3 porcje:
2 cukinie (600g)
1 łyżka oliwy
1 mała cebulka
2 liście świeżej bazylii
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
woda

Cukinie umyj, pokrój w większą kostkę. Cebulkę posiekaj. W wysokim garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulkę, podsmaż przez minute i dodaj cukinię. Podsmażaj przez 3 minuty, a następnie wlej wodę do wysokości warzyw. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Dodaj liście bazylii,  całość zupy zmiksuj i dopraw do smaku. Możesz zabielić mleczkiem kokosowym.
Podawaj z grzankami lub kasza jaglaną.

1 porcja zawiera średnio:

energia: 66 kcal
białko: 3 g
węglowodany: 8 g
błonnik: 2,6 g
tłuszcze: 3 g
cholesterol: 0 mg 


1 komentarz: