niedziela, 31 maja 2015

Bezglutenowa, bezmleczna tarta z truskawkami

Bezglutenowa, bezmleczna i bezlaktozowa tarta z truskawkami. Delikatne kruche ciasto, lekka, puszysta śmietanka i soczyste truskawki - połączenie idealne. Tarta jest przepyszna. Smakuje jak najlepszy tradycyjny wypiek, przy czym prosta i nieskomplikowana do wykonania. Koniecznie wypróbujcie!


SKŁADNIKI:
225 g  mieszanki do ciast Nutri Free
110 g margaryny bezmlecznej ( lub masła)
100 g cukru lub ksylitolu
1 jajka
1 szklanka kokosowej bitej śmietanki z tego przepisu
świeże truskawki
liście mięty

Masło i cukier umieść w misie miksera i dokładnie utrzyj. Dodaj mieszankę mąk i rękoma zacznij wyrabiac ciasto. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folie spożywcza i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Piecz w temperaturze 160 stopni ok. 35 minut - ciasto musi się zezłocić. Całkowicie wystudź.
Wystudzoną tartę posmaruj bitą śmietanką i ułóż truskawki. Udekoruj listkami mięty.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)





Milion Smaków Truskawek - druga edycja

3 komentarze:

  1. idealna, letnia, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjna tarta! idealna na niedzielne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja <3 Świetny blog! Zostaję na dłużej i obserwuję :)

    agnesssja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń