wtorek, 12 maja 2015

Bezglutenowe naleśniki ze szparagami


Bezglutenowe naleśniki  ze szparagami - danie, które zaskakuje prostotą i wybornym, niepowtarzalnym smakiem. Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Danie, którego koniecznie musicie spróbować....

SKŁADNIKI na 6 dużych naleśników:
360 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe)
2 jajka
60 g mąki kukurydzianej
40 g mąki ryżowej
80 g mąki gryczanej
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą i odstaw na kwadrans. Jeśli ciasto będzie za gęste dolej kilka łyżek wody.
Smaż cienkie naleśniki na bardzo gorącej patelni ( ja smażyłam beztluszczowo).

nadzienie:
300 g chudego serka twarogowego (typu Turek figura)
1 pęczek dymki lub szczypiorku
1 duży pęczek szparagów
sól, pieprz, czosnek granulowany


Szparagi ugotuj w wodzie z niewielkim dodatkiem soli i cukru.
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni teflonowej smaż cienkie naleśniki (bez dodatku tłuszczu).
Szczypiorek drobno posiekaj i połącz z serkiem. Dopraw do smaku solą , pieprzem i ew. czosnkiem.
Naleśniki posmaruj warstwa serka, ułóż na nim szparagi i lekko zawiń brzegi do środka.
Podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz