piątek, 8 maja 2015

Bezglutenowe serniczki z owocamii


Pyszne, lekkie, bezglutenowe serniczki upieczone w formie do muffinek. Delikatne, o smaku lekko waniliowym i przełamane smakiem owoców. Koniecznie spróbujcie - są doskonałe.


SKŁADNIKI:
spód:
70 g ciastek bezglutenowych -  użyłam jogurtowych Agluten
50 g masła roztopionego
masa serowa:
380 g twarogu 3 krotnie mielonego
3 jaja
120 g cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnych owoców - u mnie mrożone jagody


Ciastka pokrusz bardzo dokładnie  i wymieszaj z rozpuszczonym masłem - powinnaś uzyskać masę konsystencji mokrego piasku.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i do każdej nasyp masę ciasteczkową - masa musi zakrywać dno. Łyżką wciśnij w dno papilotek. Blachę wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Masa serowa:
W misie miksera umieść wszystkie składniki (powinny mieć temperatura pokojową). Zmiksuj tylko do połączenia składników (2-3 minuty. Masę serowa wylej do papilotek i do każdej wsyp łyżeczkę jagód.. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz ok. 50 minut - do zezłocenia się serniczków.
Przed wyjęciem z formy ostudź.

Smacznego :)


1 komentarz: