poniedziałek, 18 maja 2015

Bezglutenowy prosty chleb ze słonecznikiem


  Prosty, szybki i bardzo smaczny chleb bezglutenowy ze słonecznikiem. Lekko wilgotny w środku z chrupiąca skórką - zdjęcie niestety robione telefonem, bo chlebek nie doczekał sesji zdjęciowej ;)
Polecam Wam gorąco!

SKŁADNIKI:
100 g mąki kukurydzianej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g maki ryżowej
150 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie oczywiście AGLUTEN (klik)
10 g mielonego siemienia lnianego
4 łyżki słonecznika
1/2 łyżki soli
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody

 
Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie keksówka ok.25x10. Powierzchnie wyrównaj mokrą łyżką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 35-40 minut.
Studź na kratce.




1 komentarz:

  1. Czy siemię lniane i słonecznik muszą być dodane? Mam syna na diecie bezglutenowej i ubogoresztkowej i te dodatki są nie dla niego.

    OdpowiedzUsuń