![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwCQ_wpMWkTP4puy4hwmaxXD4j7Uej07sSP_AxcFXpoQE6RhHfq8YCs8HZsSq7wlalRAFC0_bniDXOqdxIkqcAEkWI4H5N3adR1MXXNOHrdQEsT2SK1E9Qk3wCniAkAR9IYwr48f5FkfU/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqiGf7-Ds_fz2oK6-_jodCBITQqrtxokob8Dy75hVUm9uGL5nGE5aDZ5UhOwO2W56E6ob1J461iVTmJGZmhjKumu9-8W_wQTU8oB7HkWCA58t2_FMKNX-6A1bF9syIjv5gPBm0uY6-aEY/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw7mCwRS2koFIe0CxcLaDNOFvpvQ3ihGzZbzVtFkHNtqnfT1X8rzsIbZySw_Ban0JZ4MiWrQIeqDdKsolBCC0SONnLbyvA6qP3Bkshe84dU8mg7jAfqLL2EtnAo1pPiSPwAJhPVG5aDPI/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG1ySlrQbOZqFMEnnh9BY9RjA2CZ99IdsR7Pmzf_F7nkXX-eVW9zfn4Onxk3a_uARrMzJykS6MV5Rq6SxgmZrImG69BY1I1Nrwzl3wk23fz-rakmsb8ynNTWdU3xOBZ6gDhrIKfj_JIKo/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Prosty, szybki i bardzo smaczny chleb bezglutenowy ze słonecznikiem. Lekko wilgotny w środku z chrupiąca skórką - zdjęcie niestety robione telefonem, bo chlebek nie doczekał sesji zdjęciowej ;)
Polecam Wam gorąco!
SKŁADNIKI:
100 g mąki kukurydzianej
70 g mąki ziemniaczanej
50 g maki ryżowej
150 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie oczywiście AGLUTEN (klik)
10 g mielonego siemienia lnianego4 łyżki słonecznika
1/2 łyżki soli
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie keksówka ok.25x10. Powierzchnie wyrównaj mokrą łyżką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 35-40 minut.
Studź na kratce.
Czy siemię lniane i słonecznik muszą być dodane? Mam syna na diecie bezglutenowej i ubogoresztkowej i te dodatki są nie dla niego.
OdpowiedzUsuń