wtorek, 19 maja 2015

Makaron bezglutenowy z ricottą i szparagami


Bezglutenowy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta aromatyczne, lekkie i pyszne danie. Idealna na zimno jako sałatka np. do pracy, ale równie dobrze smakuje na ciepło. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam :) 
 
SKŁADNIKI:
150 g makaronu bezglutenowego – np. Gnoccho Sardo Garofalo (klik)
1 pęczek zielonych szparagów
8-10 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
4-5 pomidorów suszonych w oliwie
4 łyżki sera ricotta
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
opcjonalnie: Parmezan


Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron wymieszaj z serem ricotta, dodaj warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj.Dopraw do smaku.
Przed podaniem możesz posypać startym Parmezanem lub Grana padano.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz