czwartek, 14 maja 2015

Risotto ze szparagami i łososiem


Risotto ze szparagami i łososiem czyli danie obowiązkowe w sezonie szparagowym :)
Bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne połączenie. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI na 3 porcje:
150 g ryżu do risotto 

500 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
250 g świeżego łososia
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
kolorowy pieprz
oliwa


Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodę, dodaj odrobinę soli i cukru i ugotuj by pozostały lekko twarde (około 10- 13 minut). Odcedź i pokrój szparagi na około 3 cm kawałki.
Rybę pokrój w kostkę.
Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulkę. Zeszklij. Następnie dodaj ryż i smaż z cebulką, by zrobił się szklisty.
Dodaj wino i wymieszaj. Gdy wino wyparuje wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy ryż go wchłonie – wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 8 minutach dodaj pokrojoną rybę i wlej więcej bulionu, by ryba się poddusiła. Delikatnie mieszaj. Po kolejnych 5-6 minutach dodaj pokrojone szparagi. Dopraw do smaku kolorowym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz