![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5Qug4nQGg-x7Msqek3QiJzvvkqTm2tuCSSO3qMvxwHXwSLkpmVCjsJY4FUjiUAcnPKv3UQZhTYz4w7YxpDvGvX5Rpxh6OlnAzh6KmNroyd6rIXcxIR8eor8OM0chrMbDGG1qc-xasU44/s640/tarta.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4Z7tG957Tuiz9OI9lMaQoEP3cI1GUZrMm_52ykcMPYoLciQSHNH2zvppSuuwi-5E5sfdVRDxgVm9cveWXmGmJKpT6REwT2hV0sZCpSv4gEZpsjeV-w0xfvTqzHdq2_v_99y8uO65AeLI/s640/tarta2.jpg)
Rewelacyjna wytrawna, bezglutenowa tarta z szynką włoska i młodym zielonym groszkiem. Idealne, kruche ciasto i pyszne nadzienie. Koniecznie do wypróbowania w Waszej kuchni!
SKŁADNIKI:
ciasto:
180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik)
125 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
600 g świeżego groszku
40 g startego Parmezanu
1 cebula
50 g szynki włoskiej - prosciutto crudo
listki świeżej mięty (u mnie około 5-6)
300 g serka ricotta
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz
Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na oliwie, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm.
Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Po upieczeniu na tartę ułóż pozostałą część groszku (po uprzednim podgrzaniu) i podawaj.
SMACZNEGO
![:)](http://pomidoribazylia.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif)
Bardzo bym chciała zrobić taką warzywną tartę, ale nie mogę też nabiału, więc nie wiem czym by to zastąpić.
OdpowiedzUsuńsojowe też odpada
Usuń