czwartek, 18 czerwca 2015

Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem




Rewelacyjna wytrawna, bezglutenowa tarta z szynką włoska i młodym zielonym groszkiem. Idealne, kruche ciasto i pyszne nadzienie. Koniecznie do wypróbowania w Waszej kuchni!
 

 SKŁADNIKI:
ciasto: 
180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik)
125 g  masła 
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:
600 g świeżego groszku

40 g startego Parmezanu
1 cebula
50 g szynki włoskiej - prosciutto crudo
listki świeżej mięty (u mnie około 5-6)
300 g serka ricotta
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz

 
Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na oliwie, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm.
Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Po upieczeniu na tartę ułóż pozostałą część groszku (po uprzednim podgrzaniu) i podawaj.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Bardzo bym chciała zrobić taką warzywną tartę, ale nie mogę też nabiału, więc nie wiem czym by to zastąpić.

    OdpowiedzUsuń