środa, 24 czerwca 2015

Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone


Rewelacyjna bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
ciasto: 
180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik)
125 g  masła 
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:
300 g pieczonego łososia (lub wędzonego na gorąco)

1 pęczek cienkich, zielonych szparagów
250 g serka mascarpone

2 jajka
1 żółtko
sól, pieprz
 
Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica ok. 24 cm).
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 12-15 minut. Wyjmij.
Szparagi podgotuj w lekko osolonej wodzie, ale pozostaw je lekko twardawe. Łososia rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Serek zmiksuj z jajkami, posól i popieprz.
Na podpieczony spód wyłóż kawałki łososia i zalej masą serowo-jajeczną. Na wierzch połóż podgotowane szparagi.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 25 minut - tarta musi się zezłocić.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Zamiast mascarpone polecam ser ricotta. Ma dużo mniej tłuszczu od prawdziwego mascarpone. Nigdy też nie dodaję do tarty śmietanki kremówki jak podane jest w wielu przepisach bo uważam, że w tarcie już i tak jest sporo tłuszczu. Tarta robię kilkanaście rodzajów i w zależności od reszty składników nadzienia daję ser ricotta, albo kogut grecki ��

    OdpowiedzUsuń