Kolejna bezglutenowa, wytrawna tarta - tym razem z mięsem (polędwiczką i słodką, młoda marchewką). Danie bardzo smaczne, syte a jednocześnie delikatne. Bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
ciasto:
180 g bezglutenowej mieszanki chlebowej NUTRI FREE per pane (klik)
130 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
farsz:
300-400 g pieczonej polędwiczki wieprzowej
2 marchewki
200 g jogurtu greckiego
180 g serka ricotta
4 jajka
sól, pieprz
Ciasto:
Z
podanych składników na ciasto zagnieść jednolite i elastyczne ciasto.
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Farsz:
Polędwiczkę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jogurt dokładnie wymieszaj z ricottą i jajkami
Ciasto
wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze
podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do
tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do
180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na
niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do
piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj.
Smacznego :-)
świetnie wygląda! z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń