poniedziałek, 22 czerwca 2015

Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką

 
Kolejna bezglutenowa, wytrawna tarta - tym razem z mięsem (polędwiczką i słodką, młoda marchewką). Danie bardzo smaczne, syte a jednocześnie delikatne. Bardzo polecam!


SKŁADNIKI:
ciasto: 
180 g bezglutenowej mieszanki chlebowej NUTRI FREE per pane (klik)
130 g  masła  
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
farsz:
300-400 g pieczonej polędwiczki wieprzowej

2 marchewki
200 g jogurtu greckiego
180 g serka ricotta
4 jajka
sól, pieprz

Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Farsz:
Polędwiczkę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jogurt dokładnie wymieszaj z ricottą i jajkami
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj.

Smacznego :-)


1 komentarz:

  1. świetnie wygląda! z chęcią skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń