



Niesamowicie puszyste i pachnące bezglutenowe, bezlaktozowe i bezjajeczne bułki z orzechami włoskimi. Zapach prażonych orzechów przy pieczeniu obudził całą rodzinę :) Mają cudownie chrupiąca skórkę i delikatny, lekko wilgotny miąższ. Smakują rewelacyjnie na słodko np. z masłem orzechowym, ale także na wytrawnie z wędliną i warzywami. Są po prostu przepyszne! Koniecznie spróbujcie. Oryginalny przepis z pracowni Nutri Free.
SKŁADNIKI na 15 bułeczek:
400 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
100 g mąki ryżowej
370 g ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
15 g płynnego miodu
15 g oliwy z oliwek
5 g soli
80 g orzechów włoskich
oliwa z oliwek do smarowania
Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól, miód, orzechy i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrób i formuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmaruj delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika.
Piecz 30 minut.
Upieczone bułki studź na kratce.
Smacznego :)
jakie zgrabniutkie :)
OdpowiedzUsuńJakiej innej mąki można użyć? Mam owsiana gryczana i z brazowego ryzu
OdpowiedzUsuń