![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxIrW49czci4_YP49cjOF7cUlkd8dj3ARfC9unfBYVUwq-WhjsoR_b8juVcB2PE_8MHl7RlYZp_idVnjCJFSXzCyKmqMQ_qEabmj2m6rWqQ0JrlROvarxpy_pbbueBX_vs7SaHFmeZ4uo/s200/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjk1WkhVmeAGoDuM-cFFaqhO9H8jrkIL2G0nKMI5vqaGOcg-2ajIzmPUJJtD7ifN4wF0sjCXpI1h4wHQKIHMxyMyVe2KOiVhQ1vxBssfYcUnDMUt4iB7_3OEcthAOHK3I7DRy2Zq_Njc5M/s200/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcJe2pwf5sQIboDjYVAeR6A3sRmN7iuGsAzVxwhH-4fdhrSYD_p8yO3V3AsZ5Ynw1AlFrVCZ87uqKoJZ6euNhUjnTgy2JfPdt1vXNRqRgOZtJ8IOxsdv8Eiv1MH3s4k7jPKCb15t-psQU/s200/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgX9GWOtJJHTFRJDYwa1iaw0uH80j3aU1Kq70P2ZigKscn4TSkb0MMVaVQradHqd9nn47bC7C6iOF-sjqnKKuhkjxU5mBsOoNt6I6PgaCFwzRiRPkyyyoHfUQbZ2XE6ZnKBgcrkfuQhsrw/s200/wegetarianskie_wl.png)
Niesamowicie puszyste i pachnące bezglutenowe, bezlaktozowe i bezjajeczne bułki z orzechami włoskimi. Zapach prażonych orzechów przy pieczeniu obudził całą rodzinę :) Mają cudownie chrupiąca skórkę i delikatny, lekko wilgotny miąższ. Smakują rewelacyjnie na słodko np. z masłem orzechowym, ale także na wytrawnie z wędliną i warzywami. Są po prostu przepyszne! Koniecznie spróbujcie. Oryginalny przepis z pracowni Nutri Free.
SKŁADNIKI na 15 bułeczek:
400 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
100 g mąki ryżowej
370 g ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
15 g płynnego miodu
15 g oliwy z oliwek
5 g soli
80 g orzechów włoskich
oliwa z oliwek do smarowania
Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól, miód, orzechy i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrób i formuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmaruj delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika.
Piecz 30 minut.
Upieczone bułki studź na kratce.
Smacznego :)
jakie zgrabniutkie :)
OdpowiedzUsuńJakiej innej mąki można użyć? Mam owsiana gryczana i z brazowego ryzu
OdpowiedzUsuń