poniedziałek, 29 czerwca 2015

Bezglutenowe i bezlaktozowe bułki z orzechami


 
Niesamowicie puszyste i  pachnące bezglutenowe, bezlaktozowe i bezjajeczne bułki z orzechami włoskimi. Zapach prażonych orzechów przy pieczeniu obudził całą rodzinę :) Mają  cudownie chrupiąca skórkę i delikatny, lekko wilgotny miąższ. Smakują rewelacyjnie na słodko np. z masłem orzechowym, ale także na wytrawnie z wędliną i warzywami. Są po prostu przepyszne! Koniecznie spróbujcie. Oryginalny przepis z pracowni Nutri Free.

SKŁADNIKI na 15 bułeczek:
400 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
100 g mąki ryżowej
370 g ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
15 g płynnego miodu
15 g oliwy z oliwek
5 g soli
80 g orzechów włoskich
oliwa z oliwek do smarowania

Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól, miód, orzechy i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrób i formuj małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce.
Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyrośnięte bułki posmaruj delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika.
Piecz 30 minut.
Upieczone bułki studź na kratce.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Jakiej innej mąki można użyć? Mam owsiana gryczana i z brazowego ryzu

    OdpowiedzUsuń