wtorek, 30 czerwca 2015

Bezglutenowy chleb z mąką gryczaną - genialny!


 
  Genialny, przepyszny, wspaniały, rewelacyjny, niebiański chleb bezglutenowy! Okrzyknięty solidarnie przez całą rodzinę jako najlepszy chleb bezglutenowy jaki jedli. Ma cudowną lekko chrupiąca skórkę, idealnie zwarty i delikatnie wilgotny miąższ. Smakuje jak najlepsze tradycyjne pieczywo. Ten chleb po prostu musicie upiec!


SKŁADNIKI na2 bochenki:
250 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik)
150 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik)
100 g mąki gryczanej
400 g ciepłej wody
18 g świeżych drożdży
20 g oliwy z oliwek
5 g soli
oliwa z oliwek do smarowania

Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj. Następnie dodaj sól i oliwę. Rękoma wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podziel na 2 części i uformuj 2 bochenki. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce. Ostrym nożem delikatnie natnij powierzchnie chlebów. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wyrośnięte chleby posmaruj delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika.
Piecz 35 minut.
Chleby studź na kratce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz