sobota, 13 czerwca 2015

Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami

 
Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić!

 SKŁADNIKI:
zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
15 g cukru pudru
ciasto:
4 żółtka
150 g cukru pudru
500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci
150 ml ciepłego mleka
80 g masła
kruszonka:
250 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
ok.200-300 g truskawek


Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Ciasto: Masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, następnie wsyp mąkę, i ciepłe mleko. Zmiksuj. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta.
Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki.
Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojone na połówki truskawki oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.

 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie odstawiamy do wyrośnięcia? :/pierwszy raz będę robić drożdżówkę..

    OdpowiedzUsuń