sobota, 6 czerwca 2015

Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami

Bezglutenowy, jogurtowy sernik na zimno z truskawkami. Lekki, orzeźwiający, delikatny i przepyszny.
Smakował wszystkim bez wyjątku. Idealny na ciepłe dni. Trochę czasochłonny, ale można zrobić go np. tylko z 2 czy 3 warstw. Efekt końcowy jest wart poświęconego czasu :)


SKŁADNIKI:
1.SPÓD
150 g kruchych ciastek bezglutenowych - użyłam herbatników Biscotti Nutri free
100 g rozpuszczonego masła
2.MASA SEROWO-JOGURTOWA
250 g serka mascarpone
400 g jogurtu greckiego
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
1/3 szklanki ciepłej wody 

3.MASA TRUSKAWKOWA:
400 g truskawek
5 płaskich łyżek cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny w proszku
200 g jogurtu naturalnego 

1/3 szklanki ciepłej wody
4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA 
200 g śmietanki 30%
300 g jogurtu greckiego
2 płaskie łyżeczki żalatyny
4 łyżki cukru pudru 
1/3 szklanki ciepłej wody
5.  MASA TRUSKAWKOWO-BANANOWA
500 g truskawek
1 duży, dojrzały banan 
100 g jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny 
1/3 szklanki ciepłej wody 

Przygotuj tortownice o średnicy ok. 22-23 cm.

 AD.1. Ciastka dokładnie pokrusz (np. wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Dodaj rozpuszczone, ciepłe  masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki).
Wstaw do lodówki.
AD.2. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na końcu powoli wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj. Masą wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny.
AD.3. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Obrane truskawki zmiksuj blenderem, dodaj cukier puder i jogurt i zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę. Wymieszaj i masę delikatnie przelej na masę serowo-jogurtową. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
AD.4. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Cały czas miksując powoli dodaj jogurt. Zmiksuj. Na koniec powoli wlej żelatynę i zmiksuj. Masę wylej delikatnie na stężoną warstwę truskawkową.
AD.5. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Obrane truskawki zmiksuj blenderem razem z bananem, dodaj jogurt i zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę. Wymieszaj i masę delikatnie przelej na masę śmietankowo-jogurtową. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Gotowe ciasto udekoruj truskawkami.

Smacznego :)



2 komentarze: