środa, 10 czerwca 2015
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami
Pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami - u mnie bez spodu, ale można spó ciasta wyłożyć biszkoptami bezglutenowymi czy ciasteczkami. Bardzo delikatny i puszysty, uwielbiany przez dzieci, choć nie tylko ;)
Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
700 g serka homogenizowanego ( śmietankowy lub waniliowy)
250 g śmietanki kremowej 30%
4 łyżki cukru pudru
30 g żelatyny
200 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder.
Cały czas miksując dodawaj serki. Do żelatyny dolej 2-3 łyżki masy serowej i wymieszaj.
Powoli połącz żelatynę z masą serową i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 24 cm i wstaw do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i przestudź. Na stężałym serniku poukładaj truskawki i zalej galaretką. Ponownie odstaw do lodówki do stężenia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
heh sernik to chyba moze byc tylko bezglutenowy :)
OdpowiedzUsuńminimum składników i pracy, a efekt maksymalny!
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa, pycha! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepszy jest na podkładzie biszkoptowym bezglutenowym, szczególnie przygotowanym w domu. Polecam.:-)
OdpowiedzUsuńale galaretka też musi być bezglutenowa.
OdpowiedzUsuń