piątek, 5 czerwca 2015

Bezglutenowy sernik z musem truskawkowym



Sernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich.  Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz dla podniebienia. Wypiek trzeba zaplanować sobie z wyprzedzeniem, ale naprawdę warto. Jest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Inspiracja z Kwestii Smaku.
Pysznie polecam!
 
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
2200 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
1 budyń waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
6 jajek
MASA TRUSKAWKOWA
500 g truskawek
około 1/4 szklanki cukru
3 łyżki kisielu truskawkowego (op.30 g)
POLEWA JOGURTOWA
300 g jogurtu greckiego
DEKORACJA
400 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru

truskawki


Schłodzony jogurt grecki dobrze wymieszaj.
Na dużym sicie ułóż 2 warstwy gazy o małych oczkach,a sito ustaw na garnku.
Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 24 godziny. Jogurt w między czasie przemieszaj delikatnie parę razy.
Masa truskawkowa:
Duże truskawki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zasyp cukrem i podgotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. Kisiel rozpuść w 1/4 szklanki wody i wlej do truskawek. Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
Przygotuj tortownicę o średnicy około 30 cm. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników.
Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię.
Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce mus truskawkowy zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.
Po 90 minutach pieczenia wierzch sernika posmaruj jogurtem. Wsadź sernik ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Stopniowo wyjmuj sernik z piekarnika. Dokładnie ostudź, zdejmij obręcz i wstaw do lodówki na około 8-10 godzin do schłodzenia.
Schłodzony sernik udekoruj: śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przygotowana posmaruj tort i udekoruj kawałkami truskawek.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz