![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgS3O5PkL4SdHnHMpmMMv-b1tm7RPXUztbH5G8kc_mk0lOMMxdNEjSevSi8qbKDj-LCHvRHKcqinEj4MNQP_jhrEhP7ckTAPUb0xQSdr5bFVq264msrKjoiNR0mEnr5nm3HFnQwwy-0P90/s1600/bez_jaj_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8M0XjaHnzwODzNT68-oY_IAwA8LJGCndZh13r2_aq9JtaVXu9zaS3BxfIVR0QdvjVbL9XyBXeocq-ZnRGjodotjKh4rlHvSkkC7GMEM_qAfvL_Mk3jYbpIg_DPR_V63syblUrkFs5cfg/s1600/bez_mleka_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjshP0OQ05Uu94eZsTEE2INw1GvoWF_VwA_527lcBJAN9tIQbh16AU6qywlI1amwNmqLxApv53yNz27PyJOU0rct5RWtaC4KgccsiEjShuE9sIAQpyK8B5QBC6FL1FB5GyqtdMv-eKjK9E/s1600/bezgluten_wl.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOxJgiGxrnfH-WQlzwMA1PpATLVHtJ8mGYME5timNmHQv11LkbFLUDJ2Z20rLtjT2Ya5iH5keWCYTGAOi7cAmg2eli6QeRF6TXb7XlP4NtQeX8RMJmxry9ab5uFXU_woQiH6E9r9Qb7v8/s1600/wegetarianskie_wl.png)
Chleb bezglutenowy wieloziarnisty, który smakiem i strukturą niczym nie odbiega od najlepszych tradycyjnych chlebów. Glutenowa część mojej rodziny uznała, że jest pyszny!
Czy trzeba o lepsza reklamę? :)
Miękki, lekko wilgotny zwarty miąższ, chrupiąca skórka i fenomenalny smak. Chleb nie kruszy się i kolejnego dnia nic nie traci na smaku i strukturze. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
150 g mąki Teff
100 g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
270 g mieszanki Nutri Free z błonnikiem - Mix per Pane Fibra+ (klik)
30 g babki płesznik
20 g siemienia lnianego
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g oliwy z oliwek
Drożdże rozpuść w 100 g letniej wody z dodatkiem cukru i 1 łyżeczką mieszanki chlebowej. Odstaw na 20 minut.
Mąki wymieszaj z solą, babką płesznik i siemieniem. Dodaj wodę, wyrośnięty zaczyn i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj (ja użyłam miksera). Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie przemieszaj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównaj powierzchnie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Studź na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz