poniedziałek, 15 czerwca 2015

Chleb bezglutenowy wieloziarnisty. Najlepszy!



Chleb bezglutenowy wieloziarnisty, który smakiem i strukturą niczym nie odbiega od najlepszych tradycyjnych chlebów. Glutenowa część mojej rodziny uznała, że jest pyszny! 
Czy trzeba o lepsza reklamę? :)
Miękki, lekko wilgotny zwarty miąższ, chrupiąca skórka i fenomenalny smak. Chleb nie kruszy się i kolejnego dnia nic nie traci na smaku i strukturze. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
150 g mąki Teff
100 g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
270 g mieszanki Nutri Free z błonnikiem - Mix per Pane Fibra+ (klik)
30 g babki płesznik
20 g siemienia lnianego
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g oliwy z oliwek

  Drożdże rozpuść w 100 g letniej wody z dodatkiem cukru i 1 łyżeczką mieszanki chlebowej. Odstaw na 20 minut.
Mąki wymieszaj z solą, babką płesznik i siemieniem. Dodaj wodę, wyrośnięty zaczyn i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj (ja użyłam miksera). Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie przemieszaj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównaj powierzchnie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Studź na kratce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz