poniedziałek, 8 czerwca 2015

Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i ziołami

Bezglutenowy chleb z siemieniem i ziołami wg przepisu Olgi Smile z moimi  modyfikacjami - po upieczeniu doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam.

SKŁADNIKI:
500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn)

1 łyżeczka soli
30g babki jajowatej lub płesznik 

50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe)
2 łyżeczki suszonych drożdży


Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 40 minut (w oryginalnym przepisie było 60 minut, ale u mnie po 40 chleb już był upieczony z rumianą skórką).
Studź na kratce.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Strasznie dużo składników, ale pewnie o to chodzi, ja robię na zakwasie najprostszy, z mąki gryczanej i/lub ryżowej pół na pół , daję tylko sól do smaku. No ale jednak zakwas wymaga czasu.

    OdpowiedzUsuń
  2. A można bez babki jakowatej to upiec?

    OdpowiedzUsuń