sobota, 27 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym spodzie


Lekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie.
Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny!


SKŁADNIKI:
spód:
200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np.  Nutri free Multicereale klik)
70 g orzechów włoskich
60 g masła
masa:
400 g serka waniliowego (np. Danio)
220 g serka truskawkowego (np. Danio)
500 ml śmietanki kremowej 30%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
600 g truskawek
wierzch:
250 ml śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
kilkanaście sztuk ładnych truskawek
listki mięty


Spód:
Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm.
Tortownicę wsadź do lodówki.
Masa serowa:
Truskawki umyj, osusz i obierz.
Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody i lekko przestudź.
W dużej misce umieść truskawki, serek, cukier i śmietankę. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę. (kremówki nie ubijamy!). W razie konieczności dosłodź – ja miałam słodkie truskawki i ta ilość w zupełności wystarczyła.
Wlej letnią żelatynę, wymieszaj i wlej na ciasteczkowy spód.
Wsadź do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Gdy sernik stężeje ubij 250 ml śmietanki z cukrem pudrem i rozsmaruj równo na powierzchni sernika i udekoruj truskawkami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz