czwartek, 30 lipca 2015

Bezglutenowa malinowa chmurka

 
Przepis na to ciasto nazwane "Malinową chmurką" z przepisu mojej koleżanki Ani, która wynalazła je gdzieś w necie w wersji glutenowej - wezwanie do przerobienia na bezglutenowe dość proste... i musiałam je zrobić!  Ciasto smakuje niebiańsko - było hitem u mnie w domu i pracy. Jest dość czasochłonne, ale uwierzcie - naprawdę warto! Lekkie, przepyszne letnie ciasto, które koniecznie musicie spróbować. 

SKŁADNIKI:
spód:
1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu lub bezglutenowe ciastka typu petitki
Warstwa malinowa:
600 g malin
3 galaretki malinowe
700 g wrzącej wody
Warstwa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremowej 30% - mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
 nasionka z 1 laski wanilii
Warstwa bezowa:
3 białka
160 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

Warstwa bezowa:
Białka ubij na sztywna pianę i powoli zacznij dodawać cukier cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Piana musi być bardzo gęsta. Formę (ok.22x34 cm)  w której będziesz robić ciasto odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.  Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź.
Spód:
Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy ok. 22x34 cm). Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut - musi mieć złoty kolor. Ciasto całkowicie wystudź.
Warstwa malinowa:
Galaretki dokładnie rozpuść we wrzątku, przestudź i wymieszaj z malinami. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia i następnie wylej galaretkę z owocami na kruchy spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa:
Serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i nasionka wanilii umieść w misie miksera i miksuj aż do momentu otrzymania gęstego kremu.
Krem wyłóż na dobrze stężoną warstwę malinową i wyrównaj powierzchnię.
Na krem delikatnie połóż wystudzoną bezę. Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)



1 komentarz: