wtorek, 28 lipca 2015

Bezglutenowa tarta serowa z borówkami


Bezglutenowa tarta serowa z borówkami. Warstwa kruchego ciasta, delikatna i kremowa warstwa serowa i słodkie borówki. Wszystko współgra ze sobą idealnie. Tarta smakuje najlepiej schłodzona, po nocy w lodówce.


Składniki:
1/2 porcji ciasta kruchego z tego przepisu
Masa serowa:
300 g twarogu śmietankowego (użyłam serka waniliowego Delfiko)
150 ml mleka
120 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka borówek 
1 łyżka bezglutenowej bułki tartej 

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wyłóż nim nasmarowana formę do tarty. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Białka oddziel od żółtek. Twaróg, mleko, żółtka i połowę cukru pudru zmiksuj na gładka masę.
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo resztę cukru pudru cały czas miksując.
Ubite białka delikatnie połącz z masą serową.
Schłodzone ciasto posyp bułka i wylej na nie masę serową. Wyrównaj powierzchnie i ułóż borówki.
tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-35 minut.
Tartę wystudź w formie.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz