Bezglutenowe, bezmleczne bułki rozetki z dodatkiem bazylii. Są idealnie miękkie, bardzo puszyste i cudownie pachnące bazylią. Bardzo aromatyczne i przepyszne!
Obowiązkowe do upieczenia :-)
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane
410 g letniej wody
18 g świeżych drożdży
5 g płynnego miodu
30 g oliwy z oliwek extra vergine
8 g soli
1 garść świeżej bazylii
1 roztrzepane jajko
Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski powoli wlewaj
rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól, oliwę oraz posiekaną bazylią i ciasto
dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i jednolite.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych
odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1
godzinę. Po wskazanym czasie ostrym nożem lekko natnij skórkę bułeczek i
odstaw na kolejne 15 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut.
Upieczone bułeczki studź na kratce.
Smacznego :-)
Czy bułeczki można mrozić?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Najlepiej zamrozić je od razu po upieczeniu jak tylko wystygną.
Usuń