niedziela, 26 lipca 2015

Bezglutenowe bułki rozetki z bazylią

Bezglutenowe, bezmleczne bułki rozetki z dodatkiem bazylii.  Są idealnie miękkie, bardzo puszyste i cudownie pachnące bazylią. Bardzo aromatyczne i przepyszne!
Obowiązkowe do upieczenia :-)

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane
410 g letniej wody
18 g świeżych drożdży
5 g płynnego miodu
30 g oliwy z oliwek extra vergine
8 g soli
1 garść świeżej bazylii
1 roztrzepane jajko

Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski  powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól, oliwę oraz posiekaną bazylią i ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i  jednolite.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją  na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po wskazanym czasie ostrym nożem lekko natnij skórkę bułeczek i odstaw na kolejne 15 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut.
Upieczone bułeczki studź na kratce.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Czy bułeczki można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Najlepiej zamrozić je od razu po upieczeniu jak tylko wystygną.

      Usuń