piątek, 10 lipca 2015

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami - puszyste, delikatne i pyszne. Idealne z truskawkami, ale nadadzą się wszystkie sezonowe owoce.  Pięknie wyrasta, nie kruszy się, jest miękkie i lekko wilgotne dzięki jogurtowi. Szybkie i banalnie proste do wykonania. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
340 g mieszanki chlebowej Mix per Pane Nutri free (klik)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
100 g cukru
1/2 szklanki oleju np. słonecznikowego
300 g jogurtu naturalnego
dowolne owoce sezonowe - u mnie truskawki ok. 250 g
cukier puder do posypania

Mąkę z proszkiem przesiej, dodaj cukier oraz resztę składników i wymieszaj - tylko do połączenia składników. Nie ma konieczności użycia miksera.
Blaszkę (u mnie blacha 16x21 cm)  wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i wyrównaj powierzchnię.Rozłóż owoce. Wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 50 minut - do suchego patyczka.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zastapic ta make inna maka bezglutenowa np.mieszanka uniwersalna,do pieczenia ciast. Czy np.sliwki powinny byc ulozone skora do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego ciasta na innej mące więc efektu nie zagwarantuje. Śliwki zawsze w cieście skórką do dołu. Pozdrawiam

      Usuń