Bezglutenowe, bezlaktozowe bułki rozetki. Puszyste, miękkie i delikatne jak najlepsze bułki z mąki pszennej, jak bułeczki z najlepszej piekarni... Przepyszne. Proste do wykonania. Bułeczki, które po prostu musicie zrobić....
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki do chleba Nutri Free Mix per Pane
410 g letniej wody
18 g świeżych drożdży
5 g płynnego miodu
30 g oliwy z oliwek extra vergine
8 g soli
1 roztrzepane jajko
Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wsyp do miski powoli wlewaj rozpuszczone drożdże szybko mieszając. Dodaj miód, sól i oliwę i ciasto dokładnie wyrób - najlepiej rękoma. Musi być gładkie i jednolite.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie podziel ją na ok. 8-10 części. Z każdej uformuj bułeczki.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po wskazanym czasie ostrym nożem lekko natnij skórkę bułeczek i odstaw na kolejne 15 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut.
Upieczone bułeczki studź na kratce.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz