Bezglutenowe knedle z borówkami, które zostały okrzyknięte najlepszymi jakie zrobiłam. Glutenowa część rodziny zupełnie nie czuła różnicy. Ciasto jest idealne: zwarte, a jednocześnie miękkie i delikatne. Knedle trzymają doskonale kształt i są po prostu przepyszne. Można wykorzystać dowolne owoce. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
260 g ugotowanych, utłuczonych i ostudzonych ziemniaków
150 g mieszanki bezglutenowej Nutri Free Mix per Pane
1 jajko
Szczypta soli
Borówki
Ziemniaki wymieszaj dokładnie z jajkiem, solą i mąką. Z ciasta odrywaj kawałki i ręką formuj placuszki. Na środek włóż owoce i zaklej formując kulki.
W garnku zagotuj wodę i lekko osól. Knedle gotuj partiami ok 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem, miodem czy jogurtem.
Smacznego:)
Mniam, nie ma jak knedelki :)
OdpowiedzUsuń