Bezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne.
Składniki:
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 jajka
100 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
borówki
Oddziel białka od żółtek. Dokładnie zmieszaj ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy.
Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Podawaj z miodem lub cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ricotta i borówki cudne połączenie <3 Piękne placuszki, śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń