SKŁADNIKI:
Biszkopt z tego przepisu
Masa czereśniowa:
200 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
700-800 g wypestkowanych czereśni
Krem:
500 ml śmietanki 30%
400 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
ładne czereśnie z szypułkami
kilka kostek czekolady deserowej
płatki migdałowe (ok. 100 g)
Masa czereśniowa:
Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/3 szklanki wody – dokładnie wymieszaj i wlej do kompotu. Mieszaj aż do zgęstnienia (jak kisiel). Odstaw do wystygnięcia.
Dekoracja tortu:
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki.
Wykonanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty.
Na paterę nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nałóż resztę masy czereśniowej i połowę z pozostałego kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciśnij. Posmaruj pozostałym kremem.
Tort z wierzchu i po bokach udekoruj bitą śmietaną, płatkami migdałowymi, ozdób czereśniami oraz posiekaną czekoladą.
Tort wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tort przechowuj w lodówce.
Smacznego

Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki, pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuń