czwartek, 16 lipca 2015

Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy

 
Najsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy upieczony z mieszanki do wypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy. Dokładne informacje o mieszance tutaj.
Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki.

Składniki:
5 jajek
120 g drobnego cukru 
150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąki i proszek przesiej i wymieszaj. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej, gęstej pianki.
Do ubitej masy dodawaj powoli wymieszane mąki i olej. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką - na tym etapie nie używaj już miksera.
Dno tortownicę o średnicy ok. 22 cm  wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj powierzchnię.
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
 Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz