sobota, 18 lipca 2015

Chleb bezglutenowy doskonały!


Doskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-) 
Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie....
Skład i informacje przeczytać można tutaj. Kupić także ;-) Polecam.

SKŁADNIKI:
 500 g mieszanki bezglutenowej Nutrii Free Mix per Pane 
380-400 g letniej wody
15 g świeżych drożdży 
10 g soli 
20 g oliwy z oliwek 

Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciastu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto lekko przemieszaj i i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj kulę. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Studź na kratce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz