czwartek, 6 sierpnia 2015

Bezglutenowa tarta z borówkami

Bezglutenowa tarta z borówkami na kruchym, delikatnym spodzie i kremowy, śmietankowy krem z zanurzonymi w nim słodkimi borówkami...dla mnie kwintesencja lata !Wspaniałe, proste i pyszne ciasto.
Koniecznie spróbujcie.

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free
200 g cukru pudru
220 g masła
2 jajka
krem:

3 łyżki konfitury jagodowej
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej



 Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Musi mieć złoty kolor.
Ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód posmaruj konfiturą jagodową, a następnie nałóż krem i umyte, osuszone borówki.
Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :)

3 komentarze: