Bezglutenowa tarta z borówkami na kruchym, delikatnym spodzie i kremowy, śmietankowy krem z zanurzonymi w nim słodkimi borówkami...dla mnie kwintesencja lata !Wspaniałe, proste i pyszne ciasto.
Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free
200 g cukru pudru
220 g masła
2 jajka
krem:
3 łyżki konfitury jagodowej
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej
Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i
elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj
w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj
cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w
lodówce.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż
nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwaj w kilku miejscach
widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25
minut. Musi mieć złoty kolor.
Ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód posmaruj konfiturą jagodową, a następnie nałóż krem i umyte, osuszone borówki.
Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)
Świetne ciacho ☺
OdpowiedzUsuńAch, ślinika cieknie!
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńJaka średnica blaszki ma tartę?
OdpowiedzUsuń