czwartek, 27 sierpnia 2015

Bezglutenowa tarta z gruszkami z orzechową kruszonką

Propozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik)
200 g cukru pudru
220 g masła
2 jajka

 Kruszonka:
1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych)
3 łyżki
mieszanki Mix per Dolci Nutri free 
4 łyżki brązowego cukru
50 g masła

4 duże twarde gruszki

Ciasto:
 Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście.
Kruszonka: W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki.
Przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut – do złotego koloru. Ja piekłam na termoobiegu.
Gotowe ciasto przestudź i posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)




3 komentarze: