sobota, 22 sierpnia 2015

Bezglutenowe babeczki z malinami

 
 Bezglutenowe babaeczki - tartaletki z ciasta kruchego z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem mascarpone i malinami. Po prostu kwintesencja lata. Babeczki wprost rozpływają się w ustach...


SKŁADNIKI:  
500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free  
200 g cukru pudru
220 g masła
2 jajka
krem:

3 łyżki konfitury malinowej
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ok. 500 g malin

1 galaretka malinowa


 Mąke z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Galaretkę rozpuść w 300 ml wody, odstaw w chłodne miejsce do stężenia. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem foremki do tartaletek. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Muszą mieć złoty kolor.
Tarteletki wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód posmaruj konfiturą malinową, a następnie nałóż krem i  maliny. Owoce posmaruj delikatnie tężejącą ( mocno!) galaretką - najlepiej za pomocą pędzelka.
babeczki schłodź w lodówce przez kilka godzin. Najlepsze są kolejnego dnia.

Smacznego :)



2 komentarze: