sobota, 29 sierpnia 2015

Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami

 

Bezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku.

SKŁADNIKI:
210 g Mix per Dolci Nutri free (klik)
70 g mąki gryczanej
8 g bezglutenowego proszku do pieczenia
10 g sody oczyszczonej
120 g drobnego cukru
125 ml oleju słonecznikowego
320 g gęstego jogurtu
2 jajka
6 dużych śliwek pokrojonych w kawałki
100 g posiekanych orzechów włoskich 
cukier trzcinowy


W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mix, mąkę, proszek, sodę, cukier i orzechy), w drugim wszystkie mokre (jajka, olej, jogurt). Wymieszaj zawartość obu naczyń (łyżką, tylko do połączenia składników), dodaj pokrojone śliwki, przemieszaj. Wyłóż do koklików - do 3/4 wysokości i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podawaj ciepłe.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. idealne na deser weekendowy!


    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń