Bezglutenowe racuchy z morelami - puszyste, delikatne i przepyszne!
Smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej. Idealne na letnie śniadanie
lub podwieczorek. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki gryczanej białej
100 g mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego
morele
Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko.
Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i
odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Morele wypestkuj.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Morele obtaczaj obficie w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki.
Smacznego :)
Apetyczne te racuchy))
OdpowiedzUsuńO mamo, chcę to! uwielbiam morele, uwielbiam racuchy i to jeszcze takie puszyste!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com