poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Bezglutenowe racuchy z morelami

  Bezglutenowe racuchy z morelami - puszyste, delikatne i przepyszne! Smażone bez tłuszczu na patelni teflonowej. Idealne na letnie śniadanie lub podwieczorek. Polecam gorąco! 


SKŁADNIKI na 2 porcje:
50 g mąki gryczanej białej
100 g mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajo
3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego
morele

Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąki wymieszaj  wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Morele wypestkuj.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej.
Morele obtaczaj obficie w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor.


Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. O mamo, chcę to! uwielbiam morele, uwielbiam racuchy i to jeszcze takie puszyste!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń