czwartek, 13 sierpnia 2015

Bezglutenowy deser ala tiramisu z jeżynami


Deser marzenie! Deser ala tiramisu z bezglutenowymi biszkoptami , aksamitnym kremem z mascarpone o jeżynami. Uczta dla oka i podniebienia :)

SKŁADNIKI na 4 porcje
1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 
500 g jeżyn
150 g śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

4 łyżki cukru zwykłego

Zimną kremówkę ubij na sztywno. Po ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Połowę jeżyn włóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki wody i zagotuj. Gotuj 4-5 minut lekko mieszając. Odstaw i wystudź.
Do wysokich szklanek nakładaj warstwowo: 2 łyżki kremu, łyżkę konfitury jeżynowej, przełamane na pół biszkopty, kilka świeżych jeżyn i ponownie krem, konfiturę, biszkopty, jeżyny i na końcu krem.
Desery wstaw do lodówki na kilka godzin. 
 Udekoruj jeżynami i listami mięty.

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Ale apetyczne zdjęcia! Az chce się tego spróbować:)

    OdpowiedzUsuń