Przepyszny sernik z jogurtów greckich z dodatkiem wiśni. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA
2 kg jogurtu greckiego
1 budyń waniliowy
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka aromatu waniliowego
6 jajek
MASA WIŚNIOWA
800 g wydrylowanych wiśni
około 1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
Schłodzony jogurt grecki dobrze wymieszaj.
Na dużym sicie ułóż 2 warstwy gazy o małych oczkach,a sito ustaw na garnku.
Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na
około 24 godziny.Jogurt w między czasie przemieszaj delikatnie parę
razy.
Masa wiśniowa:
Wydrylowane wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Po
tym czasie wiśnie podgotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. Kisiel wymieszaj z 1/3 szklanki wody i wylej na gotujące wiśnie.
Masę dokładnie wymieszaj, by kisiel zgęstniał. Odstaw do ostudzenia.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu).
Przygotuj tortownicę o średnicy około 28 cm: wyłóż spód papierem do pieczenia.
Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj budyń, cukier i aromat wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych
obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj –
tylko do połączenia składników. Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię.
Na masę serową nakładaj po jednej łyżeczce wiśni zachowując odstępy i
zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie. Wykorzystaj nie więcej niż 1/3 masy wiśniowej.
Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na
20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez
kolejne 90 minut.
Stopniowo wyjmuj sernik z piekarnika. Dokładnie ostudź. Na wierzch sernika wyłóż resztę wiśni z kisielem i i wstaw do lodówki na około 6-8 godzin do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz