środa, 19 sierpnia 2015
Sernik jogurtowy z owocami leśnymi
Delikatny i kremowy sernik na zimno na bezglutenowych biszkoptach Nutri Free. Lekki, mocno owocowy i naprawdę bardzo smaczny. Najbardziej zasmakował dzieciom. Koniecznie spróbujcie !
SKŁADNIKI:
700 g jogurtu greckiego
200 g śmietanki kremowej 30%
250 g serka mascarpone
100 g ksylitolu lub drobnego cukru
30 g żelatyny
1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri free
600 g mieszanych owoców leśnych ( jeżyny, borówki, maliny, truskawki)
2 galaretki malonowe lub truskawkowe
Jogurt, serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone.
Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do stężenia.
Tortownicę ( u mnie o średnicy 26 cm) wyłóż biszkoptami.
Jogurt, mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut by masa zgęstniała. Żelatynę rozpuść bardzo dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody. Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszaj. Żelatynę wlej do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na biszkopty, wyrównaj powierzchnie i odstaw do lodówki do stężenia.
Na stężoną masę wyłóż umyte i osuszone owoce. Zalej tężejącą galaretka i ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz