czwartek, 20 sierpnia 2015

Tort bezowy z owocami leśnymi





Tort bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżo zmielonej kawy i podany z mnóstwem owoców sezonowych. Niebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy.
Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni!


SKŁADNIKI:
beza:
5 białek
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody
dekoracja:
świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka


Beza:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę).
Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną.
Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia.
Krem:
Śmietankę kremową ubij „na gęsto” , a pod koniec wsyp cukier puder. Następnie cały czas miksuj i dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier lub kawę. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej od nich papier do pieczenia. Jedną bezę ułóż na paterze lub spodzie okrągłej tortownicy, nałóż na nią 3/4 kremu i przykryj drugim krążkiem bezowym, lecz do góry dnem (płaska część na wierzchu).
Na wierzch nałóż pozostałą część kremu, wyrównaj powierzchni i udekoruj owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz