czwartek, 3 września 2015

Bezglutenowe ciasto z cukinii. Bez mleka i jaj.


Pyszne, bezglutenowe ciasto z cukinii z dodatkiem marchewki. Bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. Aromatyczne, wilgotne, pachnące korzeniami. Dzieciaki wsuwały aż miło :)  Nie jest zbyt słodkie, nie kruszy się i po 2 dniach nadal jest bardzo smaczne :) Proste i szybkie w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera.
Inspiracja od Pincake z bloga Trochę inna cukiernia.

SKŁADNIKI:
1 i 1/2 szklanki startej cukinii
1/2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki migdałowej
0,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mleka  (dałam migdałowe)
1/2 szklanki oliwy z oliwe
1/2 szklanki płynnego miodu
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu

Cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach, lekko posól i odstaw na 30 minut.
W misce wymieszaj mąki z sodą i przyprawami, a następnie dodaj mleko, oliwę , miód i wymieszaj - wystarczy drewnianą łyżką.
Cukinię dobrze odciśnij z wody i dodaj wraz ze starta marchewką do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Piecz do tzw. suchego patyczka. ciasto studź na kratce.

5 komentarzy:

  1. świetne ciacho, a jakby tak zamienić olej na jogurt naturalny to będzie jeszcze beztłuszczowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym zastąpić mąkę migdałowa? U nas niestety alergia na migdały :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolną orzechową drobnomieloną

      Usuń
    2. u nas alergia na wszystkie orzechy... więc dam pół na pół kokosową i ryżową... zobaczymy :)

      Usuń
    3. zamiast migdałowej dałam 1 szkl ryżowej i 0,5 szkl kokosowej i wyszło super.

      Usuń