Rewelacyjne bezglutenowe ciasto z jabłkami i serkiem mascarpone. Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie!
Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-)
SKŁADNIKI:
250 g mieszanki mąk bezglutenowych - u mnie Nutrfree Mix per dolci
250 g cukru
250 g serka mascarpone
50 g skrobi ziemniaczanej
4 jajka
3 jabłka
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wbij jajka do misy miksera i dodaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj po łyżce serek mascarpone oraz startą skórkę cytryny. Odstaw mikser.
Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników.
Dodaj starte jabłko i wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plastry i rozłóż na cieście.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 55 minut - do suchego patyczka. Na ostatnie 15 minut pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.
Ciasto przestudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Czy to ciasto powinno być takie gęste? ;)
OdpowiedzUsuńTak ciasto ma być gęste
UsuńHmm, niestety zamieniłam mix mąk bezglutenowych na kokosową i to był błąd :)
UsuńAle dziękuję Kochana za przepis, u Ciebie wygląda przepięknie. Na pewno zrobię drugie podejście! :)