sobota, 19 września 2015

Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny

Szybkie, proste i smaczne domowe hamburgery z gotowych bułek Nutri Free (klik), które okazały się nielada hitem w moim domu. Smakują jak tradycyjne glutenowe bułki i pakowane są oddzielnie, co dodatkowo przemawia na ich korzyść. Szczególnie zasmakowały najmłodszym domownikom.
U nas hamburgery to rzadkość, ale w tej zdrowszej wersji (mięso grillowałam) sporadycznie są do przyjęcia i myślę, że przychylę się czasem do próśb męskiej części rodziny o solidny kawałek mięsa w bułce - pod warunkiem, że będzie dużo warzyw :-)

SKŁADNIKI na 4 porcje:
4 bułki do hamburgerów Nutri Free
0,5 kg chudej, mielonej wołowiny
1/2 cebuli
1 jajko
1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej
1/4 szklanki bulionu wołowego
sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra
warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia

Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut do lodówki by się dobrze schłodziły. Po tym czasie mięso usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku.
Bułki do hamburgerów podpiecz w piekarniku przez 3 minuty w 220 stopniach.
Bułki przekrój na pół i na dolnej bułce ułóż sałatę lub szpinak, na to połóż po kawałku mięsa i ulubione dodatki: cebulę, pomidora, cukinię czy ogórka.Przykryj i podawaj.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz