poniedziałek, 28 września 2015

Bezglutenowe fantazyjne bułeczki






Pyszne, bezglutenowe bułeczki o fantazyjnych kształtach, w których zakochały się nie tylko dzieci :)
Puszyste, z chrupiąca skórką i jędrnym wnętrzem. Zwarte, nie kruszą się, doskonałe nawet kolejnego dnia.
Świetna zabawa przy formowaniu dla całej rodziny :)


 SKŁADNIKI:
 500 g mieszanki bezglutenowej Nutrifree Mix per Pane 
390 g letniej wody
20 g świeżych drożdży 
5 g soli 
15 g oliwy z oliwek 
do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody
do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska

Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrób i podziel na 12 części i ukształtuj bułeczki. Bułeczki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Bułeczki posmaruj roztrzepanym z 1 łyżką wody żółtkiem i obsyp nasionami, ziarnami, solą
 Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Studź na kratce.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz