piątek, 18 września 2015

Bezglutenowe muffiny ze śliwkami


Rewelacyjne bezglutenowe muffiny ze śliwkami. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną.. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku.

SKŁADNIKI:
210 g Mix per Dolci Nutri free (klik)
70 g mąki gryczanej
8 g bezglutenowego proszku do pieczenia
10 g sody oczyszczonej
120 g drobnego cukru
125 ml oleju słonecznikowego
320 g gęstego jogurtu
2 jajka
6 dużych śliwek pokrojonych w kawałki

cukier trzcinowy do posypania


W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mix, mąkę, proszek, sodę, cukier), w drugim wszystkie mokre (jajka, olej, jogurt). Wymieszaj zawartość obu naczyń (łyżką, tylko do połączenia składników), dodaj pokrojone śliwki, przemieszaj. Wyłóż do koklików - do 3/4 wysokości i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Podawaj ciepłe.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz