poniedziałek, 7 września 2015

Bezglutenowe ravioli z ricottą

 
 Bezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie!
Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :)

 SKŁADNIKI:
300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)
3 jajka
15-20 g oliwy z oliwek
40 g wody
szczypta soli
500 g sera ricotta
1 jajko
dodatki:
2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów
parmezan
bazylia

Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem.
Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut.


Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty.
Na cieście nakładaj po łyżce serka w równych odstępach.

 Przykryj drugim płatem ciasto i dobrze przyciśnij po bokach i pomiędzy serem. Delikatnie ponacinaj.

 Gotowe ravioli odkładaj na podsypaną mąką deskę.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Wrzucaj ravioli partiami i gotuj ok. 5 minut od czasu wypłynięcia. Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj z sosem pomidorowym, bazylią i startym Parmezanem.

Smacznego :)


1 komentarz: