poniedziałek, 14 września 2015

Chrupiąca pizza bezglutenowa

 
Chrupiąca bezglutenowa pizza, która smakuje jak najlepsza glutenowa domowa pizza! 
Zrobiłam według przepisu Nutri-Chefa Marco Scaglione (http://www.nutrichef.it). 
Chrupiąca, lekka na cienkim spodzie z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką - czyli włoska klasyka. Jedna z najlepszych bezglutenowych jakie jadłam. 
Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem pizzy - to przepis dla Was :-)

SKŁADNIKI: 
ciasto: 
400 g mieszanki Nutri Free Mix per Pane 
100 g mąki ryżowej 
400 g wody
10 g świeżych drożdży 
30 g oliwy z oliwek 
8 g soli 
Nadzienie: 
500 g pulpy pomidorowej 
350 g mozzarelli
szynka 
bazylia 

Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto by było jednolite, elastyczne i sprężyste.
Ciasto połóż na talerzu, przykryj folią spożywczą i zostaw w lodówce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po wskazanych czasie ciasto podziel na 3 części i odstaw ponownie do wyrośnięcia ( w temperaturze pokojowej). Ciasto musi podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni.
Ręce obsyp mąką i z ciasta uformuj placek średnicy 28-30 cm.
Placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry.
Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne 7-10 minut.
 Pizze wyjmij z piekarnika i podawaj z listkami bazylii.

 Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. jedynym składnikiem jaki bym w tej pizzy zamieniła jest szynka, poza tym danie idealne! Mnaim mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. znowu gotowa mieszanką mąki , nie lubię takich przepisów

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka mąka można zastąpić ta mieszankę??

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka mąka można zastąpić ta mieszankę??

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pisałam powyżej - -to jest oryginalny przepis NutriChefa na pizzę z tej konkretnej mieszanki. Nie zagwarantuję takiego efektu na żadnej innej mące. A pizza jest naprawdę pyszna.
    Proszę poczytać skład tych mieszanek i może Państwo zrozumiecie dlaczego to one królują w mojej kuchni. Mają jeden z najprzyzwoitszych składów ze wszystkich mieszanek dostępnych na rynku. I z tych mieszanek WSZYSTKO mi wychodzi i wszystko nam smakuje.
    Blog jest odzwierciedleniem naszego codziennego menu i tego co używam w mojej kuchni. Patronem bloga jest marka Nutri free ze względu na smak, skład i pochodzenie produktów. Wszystko bez konserwantów, skrobi pszennej, GMO - większość bez laktozy, soi. To nie jest przypadkowy wybór i nie zmienię tego ani charakteru prowadzonego przeze mnie bloga. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

    OdpowiedzUsuń