środa, 30 września 2015

Deser śliwkowy ala tiramisu

Pyszny deser końca lata z bezglutenowymi biszkoptami (użyłam Savoiardi Nutrifree) , cudownym musem śliwkowym i gęstym jogurtem. Deser , który można dowolnie modyfikować i np. zamiast biszkoptów użyć płatków owsianych i mamy pyszne, odżywcze śniadanie ;-)
Warto spróbować póki jeszcze na straganach są śliwki. Polecam.

SKŁADNIKI (na 2 porcje)
ok. 400 g  śliwek
300 g jogurtu greckiego
3-4 biszkopty bezglutenowe, lub dowolne ciastka bg ( u mnie Savoiardi Nutrifree)
cukier brzozowy lub miód (do smaku)

przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
gorzka czekolada


Śliwki odpestkuj i zagotuj. Duś na małym ogniu aż wyparuje woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostudź.
W szklaneczce ułóż warstwowo: ostudzony mus śliwkowy, jogurt, biszkopty, ponownie mus i jogurt.
Deser posyp startą czekoladą.
Wstaw do lodówki na kilka godzin by biszkopty zmiękł.
Podawaj schłodzony.

Smacznego :-)




2 komentarze:

  1. Zjadłabym zawartość tej szklaneczki z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń